Traduction 1001-soldes.com ©2017 Alle Rechten Gereserveerd | Source : http://www.praxagora.com/andyo/wr/ghost.html

De Spoken van Internet Tijd

door Andy Oram
17 december 1999

In het duistere licht van de dageraad werd ik gerund door een geluid dat ik lang en lang niet had gehoord. Groggily struikelend naar de piercing piep, riep ik uit: 'Waarom is het het oude Unix-talk programma! Dat vreemde, kleine fullscreen utility, dat door Douglas Hofstadter in Metamagical Themas wordt besproken, is de voorkeurschattingen en instant messaging. "Naar aanleiding van de brieven die op de groene monitor knipperen, heb ik snel gespreksspook ingevoerd en de RETURN-toets ingedrukt.

'Dit is de Spook van het Verleden', schreef mijn mysterieuze correspondent. "NSA, papaver, Castro. Ik zal je het internet laten zien in zijn glorieuze vroege dagen. Gereedschappen waren toen clunky, maar we hebben allemaal een beetje gestudeerd en geleerd om het medium dat we gebruiken te begrijpen; en zo'n prachtige gemeenschap hebben we online gebouwd! '

Ik herinnerde me waar het spook over sprak. Waarlijk, 99% van alle nieuwsgroepen ontaardde in filosofische spats tussen links en libertarianen en driekwart van alle getoonde circulaties waren hoaxes, maar we exploiteerden nog steeds de ongelooflijke kracht van directe wereldwijde diffusie om een ​​aantal indrukwekkende campagnes uit te voeren. Lotus was een behoorlijk groot bedrijf toen een internet protest het haar database product op consumentenbestedingen onttrekt.

"Kijk, Andy, je was ook meer idealistisch," vermaande de geest. "Het is jaren geleden dat u bijgedragen heeft aan gratis softwareprojecten. Kijk naar de data op deze bestanden. "Een stream met bestandsnamen, data en maten dreef mijn scherm af.

Ik schoot op de vaagbekende uitvoerformaat. 'Ja, die data zijn oud. Waar heb je die lijst opgegraven? '

"Archie," typde de geest.

'Oh, Ghost,' heb ik gehamerd. "Wat is er gebeurd met de vlam van de internetgemeenschap? Waarom begrijpen zo weinig van de nieuwe gebruikers het? '

"Wat verwacht je wanneer ANS de ruggengraat heeft overgenomen?" Spat de geest uit. "Canter en Siegel, eye candy, streaming media."

"Maar alleen commercieel gebruik is niet slecht," antwoordde ik. "Wanneer mensen een medium vertrouwen om de dingen te maken waarvan het leven daar wordt gemaakt, is het van leeftijd. Non-profit organisaties kunnen zelfzoekende informatie hoarders zijn, net zo veel als winstgevende organisaties. "

"Verdoofde private sector hegemonisme-"

"Humbug. Dat heb ik al eerder gehoord; je zet me aan de slaap, 'ik typde, en alsof geloofwaardigheid aan die verklaring toebrengen, viel opnieuw in bewusteloosheid.

Vervolgens werd ik wakker geworden tot een woedend rush of talk. Het was alsof er een paar dozen RealPlayer-streams tegelijk waren begonnen. De babbel van veel medewerkers haalde alle hoop op begrip uit. 'Kunt iemand er zin in hebben!' Schreeuwde ik.

Tot mijn redding kwam er een stem boven de rest. "Welkom bij de debatten over het internetbeleid. Zoals het Ghost of Internet Present is, moet ik ze allemaal volgen. '

'Wat op aarde hebben ze het over?' Vroeg ik.

'Bedoelt u: waar hebben ze aan dat ze het hebben, of waar hebben ze echt over?'

'Beiden, denk ik,' antwoordde ik, niet-plussed.

'Nou,' legde de geest uit, 'ze denken dat ze praten over welke oude regulerende modellen er op een revolutionaire nieuwe ruimte van toepassing zijn.'

"Klinkt redelijk zinloos."

'En daarom raken zo weinig mensen aan het luisteren. Maar waar ze eigenlijk over hebben is bandbreedte. '

'Ja, ik heb er van gehoord, dat is de donkere vezel niet alles opgelost?'

'Dat is een jaren '90-panacea', heeft de geest spookachtig onderbroken. "De huidige kak is pakketradio. Maar ik was helemaal niet over fysieke bandbreedte. Ik was aan het controleren van de controle. Wie heeft de bevoegdheid om internet te gebruiken? Zal het vacatures hebben voor de minderbevoorrechte of alleen aandelenkoersen voor de welvarende? Kan gemeenschappen spontaan groeien rond grote werken van creatieve kunst of moeten ze een tussenpersoon betalen? Moet belastingbetaler gefinancierd onderzoek voor honderden dollars worden verkocht, een document of vrij beschikbaar voor iedereen? Wie kan alleen worden bereikt door een naam-grote corporaties of kleine stemmen te vragen? "

'Omwille van de goede liefde', riep ik uit, 'waarom spreken mensen niet over de problemen op die manier!'

'Een paar proberen,' antwoordde de geest ', maar zodra je goed begint met de juridische, sociale en implementatie implicaties, krijgen de antwoorden zo goed, technisch .'

Ik wilde meer vragen, maar mijn geest zei: "Het cadeau is vluchtig. Ik moet vertrekken Het Ghost of Internet Future zal hier in mijn plaats zijn. "

Opwinding greep me vast. "Oh Ghost of Internet Future," schreeuwde ik, "laat me zien wat glorie het medium nog te bieden heeft!"

Iemand greep mijn arm en sloeg me door labyrinten van knatterende straten onder grijze hemelen, waar geen schepsel liep en geen wind werd geroerd. "Waar is de Internet Future?" Schreeuwde ik. 'Waar ging iedereen heen?'

'Het internet is weg,' zei mijn metgezel, stootte en hoary.

'Hoe zou dat kunnen zijn, wat zou zijn bounty kunnen vervangen?'

"De internationale financiële instellingen hebben een eigen satellietnetwerk dat imposant en ondoordringbaar is. De entertainmentbedrijven legden 6500 programma's per week uit, allemaal strikt gemeten door kilobyten en gefilterd om controversiële inhoud te isoleren. De elektrische bedrijven - die altijd de ultieme pijp beheersen, en dus eindigden met het beheersen van het medium-run netwerk dat apparaten in het huis activeert. Alles wat de verkopers willen is ingebouwd in krachtige schakelingen die duizendste cent kost, waardoor software en de cultuur die het verouderde begeleidde. Dus er zijn veel aparte netwerken, elk gespecialiseerd en strikt beheerd. "

'Maar hoe zit het met democratie? Hoe zit het met een openbare ruimte? Is er geen forum voor de gemiddelde burger? "

Het gerimpelde gezicht van het oude Ghost is gekraakt in een sputterende, holle lach. "Forum? U wilt een forum ? Ik geef je een miljoen van hen. Elke keer dat Consolidated Services, Inc. of Skanditek een nieuw item op hun media-uitzendingen opbouwt, laten ze de ruimte voor kijkers om reacties te plaatsen. En ze posten, posten en posten. Niemand kan de debatten bijhouden ... "

'Ze zijn vergeten', zuchtte ik. "Mensen vergeten dat het internet discussie en gemeenschap mogelijk maakt; Zij hebben zich op een overdreven pragmatische en onpersoonlijke aanpak toegekend die gefragmenteerde protocollen en media zodanig hebben om het menselijke element te verwijderen. Wat kan ik doen om dit te voorkomen, Ghost? Vertel me wat ik moet doen als ik terugkeer in mijn huidige leven! "

Maar misten vielen over de scene en de hand van de Ghost of the Internet Future gleed onschijnbaar van mij af. 'Ik vervaag,' fluisterde het. "Het internet is weg ..."

En zo werd ik wakker, maar ik lag met de ogen dicht en pakte mijn drie Ghosts in mijn gedachten aan: "Ik beloof dat ik de lessen die je vanavond leerde leren leren!

"Ghost of Internet Past, ik beloof dat ik zal leren over de technologieën die mijn leven beïnvloeden, zodat ik ze kan beheersen.

"Ghost of Internet Present, ik spreek met gewone mensen over de dagelijkse problemen die door de internetpolitiek worden beïnvloed. En ik zal het gebruiken om echte problemen te bestrijden: racisme, de inkomensgaping, de oorlog, de ecologische verwoesting.

"Ten slotte, Ghost of Internet Future, zal ik altijd aandringen dat het internet meer dan een middel is om gegevens te verzenden - het is een plaats voor het bouwen van de gemeenschap."

En de dag was nog net aan het kloppen.


Andy Oram is een redacteur bij O'Reilly Media. Dit artikel bevat alleen zijn opvattingen.

Het artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in het online magazine Web Review .